Hos ABC Ortopedi garanterar vi expertbedömning av våra specialister. Vi finns här för dig, oavsett skada i muskler, skelett eller leder.
Uppföljande undersökning vid en fraktur görs vanligen mellan 1-10 dagar efter skadan. Om en röntgenundersökning av ditt barn ska göras inför besöket så sker det dagen innan eller samma dag som besöket.
Röntgen görs vid drop-in besök på en röntgenmottagning som vi kommer överens om i samband med bokning av ditt besök. Remiss skickas elektroniskt till överenskomna röntgenmottagning, ta med giltigt ID i samband med röntgen.
Under besöket kommer du att få träffa en läkare som gör en undersökning och bedömning av skadan. Därefter beslutas om skadan kan behandlas på plats eller remitteras vidare för fortsatt behandling.
Okomplicerade barnfrakturer behandlas konservativt med gips. Våra erfarna gipstekniker och undersköterskor assisterar ortopeden vid gipsning, omgipsning och avgipsning.
I samband med avgipsning får ni information om restriktioner avseende aktivitet och hur styrka och rörlighet tränas upp efter skadan. Ni får också information om när barnet kan börja med idrott och andra aktiviteter.
Om du skall göra en ny röntgenundersökning skall den helst göras samma dag alternativt dagen innan ditt besök hos oss.
Röntgen görs vid ett drop-in besök på en röntgenklinik som vi kommer överens om i samband med bokning av ditt besök. En remiss finns där när du kommer. Ta med giltigt ID.
Under besöket kommer du att få träffa en läkare som gör en bedömning av din skada. Därefter görs en bedömning för att besluta om skadan ska behandlas eller remitteras till sjukhus för fortsatt behandling.
ABC Ortopedi hanterar inte kontanter eller swish. Vänligen ta med bankkort.
Om du behöver återbesök eller annan specialistkompetens efter besöket, kommer detta beslutas tillsammans med dig som patient.
Om ditt försäkringsbolag behöver intyg för bedömning av din skada kan du boka tid för detta efter avslutad behandling.
Upplever du värmeökning och rodnad runt frakturen eller skadan i samband med feber hänvisar vi dig att snarast söka vård på akutmottagning för att utesluta blodpropp.
Om du har en gipsad hand, handled eller underarm är det viktigt att tänka på att röra de delar som ej är gipsade så mycket som möjligt, dock inte så att det gör ont.
Vi rekommenderar att hålla högläge så ofta det går och med högläge menas att hålla den gipsade armen/handen i höjd över hjärtat.
Lyft max ett vattenglas.
Om du har en gipsad fot eller underben är högläge att rekommendera så ofta det går. Om du sitter i en soffa, stol eller ligger i sängen så lägg en kudde eller liknande under foten/benet som gör att du får upp den i högläge.
Gällande belastning av foten eller benet så kommer du få information som är individuellt anpassat för dig vid ditt besök hos ortopeden.
Om din ortoped har rekommenderat belastning med eller utan kryckor så får du belasta till smärtgräns.
Om du har en mitella efter att ha fått en fraktur i överarmen eller nyckelbenet rekommenderar vi att du använder mitellan under två veckor. Det är viktigt att då och då att släppa ner armen så att armbågen sträcks ut.
Efter ca två veckor kan mitellan tas av då och då för att sträcka på armen och göra små pendelrörelser. Det är viktigt att du aktiverar händer och fingrar under tiden mitellan används.
Observera att utförlig information anpassat för just din skada kommer att ges vid besök hos ortopeden. Kom ihåg att ta kontakt med sjukgymnast.
Om du känner av mer smärta i din skada efter att du senast träffat ortopeden hos oss så ska du kontakta oss för att boka en extra kontroll.
Har du varit i kontakt med sjukgymnast?
Om du inte ännu har haft din uppföljningstid hos ABC Ortopedi och får problem med ditt gips tex att det skaver, blivit blött eller för stort så hänvisar vi dig tillbaka till närakuten för att få det omgipsat.
Nej, det är inte alla patienter som skickas för en ny röntgenundersökning inför uppföljning eller återbesök hos ortopeden. Det är individuellt från skada till skada och bedöms av ortopeden utifrån remiss och tidigare röntgenbilder.
I en del fall kan ortopeden efter att ha undersökt och bedömt skadan vid ditt besök välja att skicka en remiss för röntgenundersökning som är lämplig för just din skada.
I regel röntgas inte skador inför avgipsning och slutkontroll. I de flesta fall är frakturen färdigläkt efter en gipsbehandling.
I en del fall bedömer ortopeden att patienten behöver göra en kontrollröntgen efter avgipsning, detta är något som bedöms av ortopeden på plats.
Tyvärr har vi ej möjlighet att boka någon telefonkontakt eller distanskontakt med ortopeden om inte ni har kommit överens om det vid ert besök hos ortopeden. Det finns i så fall antecknat i er journal.
När man är remitterad för magnetkameraundersökning (MR) så är det röntgenmottagningen som kommer att skicka en kallelse till dig. Det är högt tryck på just denna typ av undersökning och väntetiden kan vara lång.
Du kan alltid kontakta röntgenmottagningen för att se om de har bokat en tid för dig alternativt be dem sätta upp dig på deras återbudslista. Då finns chansen att få en tidigare tid.
När du har fått din kallelse hör du av dig till oss på ABC Ortopedi så att vi kan bevaka ditt ärende och kalla för återbesöket när svaret finns hos oss.
Vi tillhandahåller kryckor för de patienter som bedöms behöva detta. De fås mot en kostnad på 250 kr och du behöver inte lämna tillbaka dem.
Om du är berättigad till färdtjänst och har ett sjukresekort kan vi ordna med sjukresa. Vi kan även godkänna sjukresor för äldre patienter och/eller om du har någon underliggande sjukdom som berättigar till sjukresa.
Du måste ha ett blått sjukresekort för att kunna få sjukresa. Du kan läsa mer om regler gällande sjukresor på Sjukresor i Stockholms län – 1177
Om du har fått ett sjukresekort på närakuten för att kunna ta dig hem efter din behandling berättigar detta ej att du ska få fortsatt sjukresor.
Vid behov skriver vi specialintyg för tex inställd resa, frysning av träningskort, osv till en kostnad av 375 kr.
Vi erbjuder badgips året runt för hand- och handledsfrakturer till både vuxna och barn. Om du planerar en semester är badgips ett bra alternativ som fungerar vid såväl dusch och vid bad i pooler, men inte för bad i saltvatten. Badgips är inte subventionerat av Regionen och kostar 700 kr.
Ja det går bra att röntga med gips.